Pandarium

Pandarium

Elloptak egy szobrot a budapesti állatkertből, az intézmény a nyilvánosság segítségét kéri

2015. május 23. - idomar

Péntek délután elloptak egy bronzszobrot az Állatkertből. A Székely Kata szobrászművész által 2005-ben készített kisplasztika egy orrszarvút ábrázol, felállításának egyik oka pedig az volt, hogy a látássérült emberek ismeretszerzését segítsék vele. A városligeti intézmény a nyilvánosság segítségét kéri az ellopott szobor megtalálásában.

39.jpg

Az orrszarvúak kifutója mellett, a Szavannaházban 2005-ben felállított műalkotás első volt azoknak a kisplasztikáknak a sorában, amelyek az Állatkert különböző pontjain azért is helyet kaptak, hogy a látássérült emberek ismeretszerzését segítsék. Hasonló szobor található a vízilovaknál, a tapíroknál, a makiknál az oroszlánfókáknál, a pingvineknél, a hóbaglyoknál, a kormoránoknál, a pelikánoknál és több más állatnál is. Ezeket a kisplasztikákat bárki megcsodálhatja, ám a látássérült emberek számára külön jelentősége van annak, hogy a szobrok megtapintásával képet alkothatnak az egyes állatokról, az alkotásokhoz mellékelt Braille-írásos magyarázó szöveg segítségével pedig további ismereteket szerezhetnek az adott állatfajról. 39a.jpg

A 48×17 centiméteres, fekvő orrszarvút ábrázoló bronz kisplasztikát az ilyen alkotásoknál megszokott módon, szilárdan rögzítették a talapzathoz. Az ismeretlen elkövető alighanem valamilyen eszköz, szerszám segítségével feszítette le onnan. A tolvaj dolgát megkönnyíthette, hogy az esős idő miatt késő délután csak kevés látogató tartózkodott az Állatkertben, ezen belül a meglehetősen nagy kiterjedésű Szavanna komplexumban is.

Az Állatkert természetesen azonnal értesítette a rendőrséget, így kora este a bűnügyi helyszínelésre is sor kerülhetett. Közben elemzik a kertben működő biztonsági kamerarendszer térfigyelő kameráinak felvételeit is, amelyek szintén segíthetnek az elkövető azonosításában. A városligeti intézmény a nyilvánosság segítségét is kéri a szobor megtalálásában és visszaszerzésében.

(képek: Székely Kata)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.05.24. 10:31:48

1. Sose hallottam még Székely Kata nevét.

2. A szobor NEM "műalkotás" volt, hanem egy tapiszobor.

3. Nem kellene a lopást a "vasazó cigókra" fogni. Sokkal valószínűbb, hogy egy baromarcú "fehér" kölyök volt, aki poénból lopott. Esetleg azért, hogy legyen pénze drogra.

Shopping 2015.05.24. 12:54:16

Sok olyan képzőművész van, akinek még nem hallottad a nevét. Ez nem őket minősíti...
Cigány volt a tettes.
Aki nem poénból lopott, hanem megszokásból.

phaszfej 2015.05.24. 13:21:48

Szerintem keressék a tóban. Valószínűleg műkritika volt az eltávolítása. Egyébként, ha a vakok miatt tették oda, miért fekve ábrázolták a dögöt? A lába és a testhez viszonyított arányai nem fontosak? Vagy akkor ezek szerint mégis a nem vakoknak készült.

Amúgy az összes vak egy faszszopó buzi! Úgyse tudják ezt elolvasni.

Illegális 2015.05.24. 13:34:26

Hát, phaszfejkém, gratulálok. Nomen est omen... Valószínűleg neked is csak a monitor előtt ekkora az arcod.

phaszfej 2015.05.24. 13:46:52

@Illegális: FOgalmad sincs, mit jelent a nomen est omen, különben nem írtad volna ide, gyökér.

phaszfej 2015.05.24. 13:49:50

@Illegális: szeretnéd azt hinni, mi, hogy valami hozzád hasonló, gyáva, vézna alak vagyok

Illegális 2015.05.24. 14:02:16

Jó idő van, szerintem menj ki bicajozni egyet. Hátha megtalálod a szobrot. Annak legalább lesz értelme :)

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.05.24. 15:11:44

@Shopping:

"Sok olyan képzőművész van, akinek még nem hallottad a nevét."

A nő közel 40 éves.

Ehhez képest a netes portfoliójában csak ezek az állatkerti megrendelések díszelegnek, amik mint fentebb már mondtam, NEM művészeti alkotások, hanem napi használatra szánt eszközök.

lutria 2015.05.24. 15:21:37

A riportban látható volt hogy eléggé biztonságosan volt rögzítve 2db ujjnyi vastag menetes rúddal,a végükön legalább 10mm vastag laposvassal-amik kiflibe voltak görbülve- tehát valaki minimum egy feszítővassal és nem kis erőfeszítéssel szedte le a szobrot... Azután nyugodtan kisétált az állatkertből a 48X17cm-es (csaknem fél méteres)és jó néhány kilós szoborral a hóna alatt +feszítővas-feltűnés nélkül...
süti beállítások módosítása