Pandarium

Pandarium

Újra van lepkekert a budapesti állatkertben

2015. június 07. - idomar

Újra látogatható a Lepkekert a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Jelenleg 23 trópusi lepkefaj ötszáznál is több egyede lakik a kertben, mellettük orchideákbant és broméliákban gyönyörködhetnek a látogatók.

lepke06_foto_bagosi_zoltan.JPG

A bemutatott fajok mindegyike Közép-Amerikában őshonos. Nyár derekán az újvilági fajok mellett lesznek délkelet-ázsiai lepkék is. A szezon végéig várhatóan ötvennél is több faj mutatkozik be a Lepkekertben. 

Tovább

Egy panda és egy takaró harca

A pandák élete sem annyira egyszerű, mint amilyennek tűnik! Mert ugye mi azt gondolnánk, hogy csak rágják a bambuszt, cukiskodnak, és ha nagy ritkán véletlenül természetes úton sikerül szaporodniuk, annak az egész világ nagyon örül. Igaz is lenne, de nem számolunk a takarókkal, a pandák ősellenségeivel!

Tovább

Mikromalacok segítik át a vizsgák stresszén a diákokat

Az angliai Nottingham egyetemén mikromalacok és egyéb állatok segítik a diákokat abban, hogy eltereljék a figyelmüket a vizsgáikról egy kicsit, és így enyhítsék a rajtuk lévő nyomást. A projekt részeként a segítő kutyákat (például vakvezetőket) képző helyi alapítvány számára is gyűjtenek adományokat. 

mikromalac.jpg

A kísérlet tavaly indult, amikor kiskutyákat hozhat be az egyetem területére a vizsgaidőszak alatt. Idén a hét mikromalac mellett egy szamár, két kiskecske, csirkék és kacsák érkeztek a Trent Unitersity-hez. Az állatok mellett folyamatosan van egy hozzáértő is, aki vigyáz rájuk, nehogy valai kárt tegyen bennük. 

Tovább

Baby boom a nyíregyházi rénszarvasoknál

Szépen gyarapodik a Nyíregyházi  Állatpark rénszarvas állománya, egy héten belül 4 borjú látott napvilágot. Születésük problémamentesen zajlott, az apróságok makkegészségesek. Világrajövetelük után már néhány perccel lábra álltak, s követték anyjukat, pár naposan pedig már csaknem ugyanolyan gyorsan szaladnak, mint a kifejlett állatok.

_dsc2920.JPG

A kicsik 5-6 hónapos korukig szopni fognak, de 2-3 hetesen már elkezdik kóstolgatni a szálas takarmányt is. Hogy nyugodt körülmények között fejlődjenek, a nyíregyházi állatkertben külön területet kerítettek el nekik, de ahogy felerősödnek, csatlakozni fognak a tenyészcsapathoz,  ami az új jövevényekkel együtt már 16 tagot számlál.

Tovább

Kúszósül kölyök a miskolci állatkertben

Észak-amerikai kúszósülökkel Magyarországon jelenleg csak a Miskolci Állatkertben lehet találkozni. Itt azonban láthatóan jól érzik magukat, hiszen mióta itt találtak otthonra, minden év tavaszán világra jön egy-egy utód is, idén áprilisban megszületett a harmadik miskolci kúszósül bébi, akit már meg is tudnak nézni a látogatók.

sul1.png

Az észak-amerikai kúszósülök (Erethizon dorsatum) utódai nagyon fejletten jönnek a világra, hiszen születésükkor már a szülők kicsinyített másai. Tüskéik már pár nap után megkeményednek annyira, hogy hatékony védelmet jelentsen a ragadozókkal szemben. Néhány napos korukban pedig már képesek erős karmaikkal maguktól közlekedni a fákon is.

Tovább

Szociális állateledel bolt nyílt Bécsben

Ingyen juthatnak kutya- és macskaeledelhez a rászorulók Bécs első szociális állatkereskedésében, amely a napokban nyitott meg. A bolt kínálatát  jobb anyagi körülményekkel rendelkező állattartók adják össze.

futterbox_csapat_foto_futterbox.jpg

Rászoruló kisállat-tulajdonosoknak nyújt segítséget Bécs első szociális állateledel boltja, amely néhány napja Döblingben, a Karl-Marx-Hofban nyitott meg. A boltot a Futterbox nevű egyesület üzemelteti, amelynek minden dolgozója önkéntesen végzi munkáját.

Tovább

Luxuságyneműt kaptak a gorillák a chicagói állatkertben

Sokan szívesen elcserélnénk az ágyneműnket most a chicagói állatkert gorillabébijeivel, akik egy újrahasznosítási program keretében a helyi Hilton használt ágyneműit kapták meg.

gorilla.png

Az ágyneműk a legjobb minőségű alapanyagokból készültek, és a megkérdezett állatkerti gondozó szerint egyáltalán nem voltak elhasználtak. Viszont az adományozó cég előírásai közé tartozik, hogy olyan lepedőket, amelyeken eltávolíthatatlan folt van, nem használhatnak többé.

Így került volna most 400 szobára elegendő  top minőségű alapanyagból készült textília a szemétbe. De ehelyett az újrahasznosítás jegyében a chicagói Lincoln Park Zoo gorillabébijei kaptak meg belőle 100 darabot, a többinek pedig a hajléktalanszállókon örülhettek.

Ha szeretnéd, ha eljutnának hozzád a hasonló hírek, kezdd el követni a Pandariumot a Facebookon is!

(via)

Mostantól élő közvetítésen nézhető a világ rozmárpopulációjának egyharmada

Valami nyugtató programra vágysz? Szereted hűvös tengerek és jégtáblák látványát? A rossz időjárás még mindig nem elég hűvös és szeles számodra? Nézegess 14 ezer, egyedenként kb. másfél tonnás rozmárt élő közvetítésen!

460x.jpg

Alaszka távoli, Round Island nevű szigetén kb. 14 ezer rozmár él. Ez a világ teljes rozmárpopulációjának közel az egyharmada. (A Wikipedia adatai szerint 1996-ben hozzávetőlegesen 50 ezer példány élt a Földön, számuk csökkenő tendenciát mutat.) Még tíz éve, 2005-ben kezdték el a projektet, amelyben élő adásban nézhető volt a sziget rozmárainak mindennapos élete, de forráshiány miatt az oldal gyorsan megszűnt. 

Tovább

Magyar állatkertben a hatvanas évek óta most először látható mormota

Bármilyen furcsán hangzik is, vannak olyan ismert európai állatok, amelyek kuriózumnak számítanak Magyarországon. Ilyen például a rozsomák, de havasi mormotával sem találkozhattak hazai állatkertekben a hatvanas évek óta a látogatók. Egészen mostanáig!

20150521_mormota_00.JPG

A Szegedi Vadasparkba az Amszterdami Állatkertből érkezett négy fiatal havasi mormota. Már el is foglalták a számukra és a szintén alpesi tarvarjak számára épült bemutatót a barna medve ház mellett. Bár félénk állatokról van szó, akik folyamatosan szokják új helyüket, a szerencsés és/vagy türelmes látogatók már meg is leshetik őket.

Tovább

Elloptak egy szobrot a budapesti állatkertből, az intézmény a nyilvánosság segítségét kéri

Péntek délután elloptak egy bronzszobrot az Állatkertből. A Székely Kata szobrászművész által 2005-ben készített kisplasztika egy orrszarvút ábrázol, felállításának egyik oka pedig az volt, hogy a látássérült emberek ismeretszerzését segítsék vele. A városligeti intézmény a nyilvánosság segítségét kéri az ellopott szobor megtalálásában.

39.jpg

Az orrszarvúak kifutója mellett, a Szavannaházban 2005-ben felállított műalkotás első volt azoknak a kisplasztikáknak a sorában, amelyek az Állatkert különböző pontjain azért is helyet kaptak, hogy a látássérült emberek ismeretszerzését segítsék. Hasonló szobor található a vízilovaknál, a tapíroknál, a makiknál az oroszlánfókáknál, a pingvineknél, a hóbaglyoknál, a kormoránoknál, a pelikánoknál és több más állatnál is. Ezeket a kisplasztikákat bárki megcsodálhatja, ám a látássérült emberek számára külön jelentősége van annak, hogy a szobrok megtapintásával képet alkothatnak az egyes állatokról, az alkotásokhoz mellékelt Braille-írásos magyarázó szöveg segítségével pedig további ismereteket szerezhetnek az adott állatfajról.

Tovább
süti beállítások módosítása