Pandarium

Pandarium

Magyar állatkertben a hatvanas évek óta most először látható mormota

2015. május 24. - idomar

Bármilyen furcsán hangzik is, vannak olyan ismert európai állatok, amelyek kuriózumnak számítanak Magyarországon. Ilyen például a rozsomák, de havasi mormotával sem találkozhattak hazai állatkertekben a hatvanas évek óta a látogatók. Egészen mostanáig!

20150521_mormota_00.JPG

A Szegedi Vadasparkba az Amszterdami Állatkertből érkezett négy fiatal havasi mormota. Már el is foglalták a számukra és a szintén alpesi tarvarjak számára épült bemutatót a barna medve ház mellett. Bár félénk állatokról van szó, akik folyamatosan szokják új helyüket, a szerencsés és/vagy türelmes látogatók már meg is leshetik őket.

20150521_mormota_01.JPG

A havasi mormota (Marmota marmota) a mókusfélék közé tartozó rágcsáló, vagyis a család névadóján kívül az ürgék és a prérikutyák rokona. Dél- és Közép-Európa hegységeiben él, pl. az Alpokban. Valamint a Kárpátokban is megtalálható, akár 3200 magasságig is. Viszonylag nagy méretű, a kifejlett egyedei akár 8 kg súlyúak is lehetnek.

A mormoták kiterjedt és mélyre hatoló járatrendszereket építenek, amelyekben át is telelnek. Így a Vadasparkban sem lesznek télen láthatók, viszont tavasszal mindig fontos eseményként várhatjuk majd az előbukkanásukat – talán még jósolni is tudunk ebből a várható tavaszi időjárásra. Ebben szomszédaikkal, a barna medvékkel akár versenyre is kelhetnek.

A négy fiatal mormotát jelenleg elsősorban az új otthonuk berendezése köti le, de egyre több időt töltenek az üregeiken kívül, így egyre valószínűbb, hogy találkozhatnak velük a látogatók.

A Pandarium blog tippjei, ha Szegedre készülsz: Itt keress szállást! Aktuális programokról pedig itt tájékozódhatsz!

Érdekelnek az állatkerti és kisállatos hírek? Kövess minket a Facebookon!

(fotók: Endrédi Lajos)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása