Pandarium

Pandarium

Újra van lepkekert a budapesti állatkertben

2015. június 07. - idomar

Újra látogatható a Lepkekert a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Jelenleg 23 trópusi lepkefaj ötszáznál is több egyede lakik a kertben, mellettük orchideákbant és broméliákban gyönyörködhetnek a látogatók.

lepke06_foto_bagosi_zoltan.JPG

A bemutatott fajok mindegyike Közép-Amerikában őshonos. Nyár derekán az újvilági fajok mellett lesznek délkelet-ázsiai lepkék is. A szezon végéig várhatóan ötvennél is több faj mutatkozik be a Lepkekertben. 

A kertben kialakított sétányon a közönség szabadon sétálhat a lepkék között. Természetesen a lepkekerti látogatás során a „mindent a szemnek, semmit a kéznek” elve érvényesül, hiszen a törékeny állatokat megfogni, megérinteni nem szabad.

A kifejlett lepkék (imágók) bemutatása mellett a közönség báb, illetve lárva (hernyó) állapotban lévő egyedeket is láthat. A hernyók külön hernyónevelőben kerülnek bemutatásra jellemző tápnövényeikkel együtt, a bábok számára pedig üvegfalú bábszekrényt alakítottak ki. A bábszekrényben függő bábokon is jól látszik az egyes fajok közötti különbség, mi több, egy kis szerencsével a közönség azt is megfigyelheti, amint egyik vagy másik bábból éppen kikel a már kifejlett lepke. A gondozók időről időre kinyitják a bábszekrény üvegajtaját, hogy a bábból frissen kikelt állatok kirepülhessenek, és csatlakozhassanak a Lepkekert légterében élő többi állathoz.

(fotó: Bagosi Zoltán, Fővárosi Állat- és Növénykert)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása