Pandarium

Pandarium

Törpekengurunak született kicsinye a Szegedi Vadasparkban

2015. május 14. - idomar

A Derby-kenguruk, akiket apró méretük miatt törepkengunak is neveznek, jóval ritkábbak az állatkertekben, mint nagyobb társaik, a Bennett-kenguruk. Épp ezért különös öröm, mikor a gondozók felfedeznek egy apró utódot az anyja erszényében. A Szegedi Vadasparknak ebben az örömben volt része a héten.

A szegedi állatkertben a Derby-kenguruk ápolói már korábban felfigyeltek az egyik nőstény erszényének teltségére, de csak most bizonyosodhattak meg arról, hogy valóban egy kölyökkenguru okozta a jelenséget, mikor a jövevény a napokban párszor előmerészkedett. 

20150513_derby_kenguru.jpg

A 12-15 évig élő Derby-kenguru faj nemcsak kisebb, hanem érzékenyebb is, mint az Európában vadon is megélő Bennett-kenguru. Hajdan elterjedt volt Dél- és Délnyugat-Ausztráliában, ma már kisebb területeken él, főleg a kontinens déli partjának szigetein, és a nyugati rész nemzeti parkjaiban. Kifejezetten társaságkedvelő állat, akár 50 fős csapatokban is találkozni a faj képviselőivel.

Nőstényei 6-10 kg, a hímek 4-6 kg súlyt érnek el. A vemhességi idő a Derby-kenguruknál 25-28 nap. Az utód nagyon fejlettlen állapotban jön világra, ezért az anyaállat még 8-9 hónapig az erszényében hordja őt. A kölyök születése után rögtön fölmászik az erszénybe, ahol szorosan rátapad anyja emlőjére. Az emlő ezt követően gombszerűen megdagad, és mint egy patentkapocs tartja az újszülöttet.

A kis Derby-kenguru a Szegedi Vadasparkban látható nagy szerencsével, vagy türelmes várakozás eredményeként. 

Tetszett? Legyél az elsők között, akik lájkolják a Pandarium blog Facebook oldalát!

(Kép: Endrédi Lajos, Szeged Zoo)

 



 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása