Pandarium

Pandarium

Kúszósül kölyök a miskolci állatkertben

2015. május 28. - idomar

Észak-amerikai kúszósülökkel Magyarországon jelenleg csak a Miskolci Állatkertben lehet találkozni. Itt azonban láthatóan jól érzik magukat, hiszen mióta itt találtak otthonra, minden év tavaszán világra jön egy-egy utód is, idén áprilisban megszületett a harmadik miskolci kúszósül bébi, akit már meg is tudnak nézni a látogatók.

sul1.png

Az észak-amerikai kúszósülök (Erethizon dorsatum) utódai nagyon fejletten jönnek a világra, hiszen születésükkor már a szülők kicsinyített másai. Tüskéik már pár nap után megkeményednek annyira, hogy hatékony védelmet jelentsen a ragadozókkal szemben. Néhány napos korukban pedig már képesek erős karmaikkal maguktól közlekedni a fákon is.

A rágcsálókat általában nagyon szapora állatnak ismerjük, a kúszósülök azonban különlegesek ezen a téren, hiszen évente csak egyszer szaporodnak, a héthónapos vemhességi idejük is hosszúnak tekinthető, és egy alkalommal többnyire csak egyetlen utód j ön a világra. A kölyök négy-öt hónapos koráig anyatejet fogyaszt, ám már egyhónapos korában elkezdi kóstolgatni a felnőttek táplálékát. Tavaly azonban a Miskolci Állatkertben az állatok gondozói éppen azt figyelték meg, hogy az anya még az egyéves kölykét is engedte szopni.

A kúszósülök nem csak Magyarországon, de Európa más állatkertjeiben is ritka állatok. Kontinensünkön jelenleg összesen 60 kúszósült tartanak számon, közülük néggyel lehet a Miskolci Állatkertben találkozni. A kölyökszületés pedig még ettől is ritkább esemény, hiszen a miskolci kölyökkel együtt egész Európában mindössze öt kúszósül született eddig az idei évben!

A Miskolci Állatkert oldalát itt találjátok. Szállásokat pedig itt tudtok keresni a városban.

További állatos posztokért csatlakozz a Pandarium bloghoz Facebookon is! 

(fotó: Veress Tamás)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása