Pandarium

Pandarium

Túl van az első randin a nyíregyházi állatkert két szumátrai tigrise

2015. május 20. - idomar

A nemzetközi fajmegőrzési tenyészprogram keretében érkezett múlt hónapban Hollandiából egy Lara névre hallgató, kétéves szumátrai tigris nőstény a Nyíregyházi Állatparkba, ahol már várta egy ötéves hím, Gió. Az első találkozásukra most került sor. A tenyészpárra nagy feladat vár, hiszen alfaja a kihalástól közvetlen veszélyeztetett.

_dsc2157.JPG

A macskafélék családjának jól ismert ragadozói közül a tigris a legnagyobb és legerősebb. Mára több alfaja vagy teljesen kipusztult (ilyen a bali, kaszpi és jávai alfaj), vagy veszélyeztetetté nyilvánították. (Ilyenek a szibériai, bengáli, indiai, dél-kínai, maláj és szumátrai alfajok.) 

A szumátrai tigris (Panthera tigris sumatrae) a ma élő legkisebb és legdélebbre élő tigrisalfaj. Vadon élő egyedei kizárólag az Indonéziához tartozó Szumátra szigetének alacsonyan fekvő területein és hegyi erdőségeiben fordulnak elő. Magányosan vadásznak, zsákmányuk főként a közepes termetű növényevők közül kerül ki.

_dsc2193.JPG

Az állatok a természetes élőhelyeik elpusztítása és az orvvadászat miatt kerültek a súlyosan veszélyeztetett fajok közé. Míg az 1970-es években a szabadon élő állatok számát ezer egyed körülire tették, 1996-ban a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) nagyjából kétszázötvenre becsülte a szumátrai tigrisek számát. Jelenleg mindössze négyszáz példány él szabadon, a világ állatkertjeiben pedig kb. háromszáz. Magyarországon egyedül a Nyíregyházi Állatparkban vannak szumátrai tigrisek. 

A Pandarium tippjei: Ide kattintva tudsz nyíregyházi szállások között keresgélni, itt pedig a város honlapját találod.

Szeretnéd, ha eljutnának hozzád a hasonló hírek? Kezdd el követni a Pandariumot a Facebookon is! Köszönjük. 

(képek: Nyíregyházi Állatpark)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

inuitdog 2015.05.22. 08:50:08

Az biztos, hogy ezeknek a gyönyörű állatoknak nem állatkertben van a helyük.
Pusztítjuk az állatfajokat meg az erdőket, utána mi jövünk.
süti beállítások módosítása