Pandarium

Pandarium

Baby boom a nyíregyházi rénszarvasoknál

2015. május 29. - idomar

Szépen gyarapodik a Nyíregyházi  Állatpark rénszarvas állománya, egy héten belül 4 borjú látott napvilágot. Születésük problémamentesen zajlott, az apróságok makkegészségesek. Világrajövetelük után már néhány perccel lábra álltak, s követték anyjukat, pár naposan pedig már csaknem ugyanolyan gyorsan szaladnak, mint a kifejlett állatok.

_dsc2920.JPG

A kicsik 5-6 hónapos korukig szopni fognak, de 2-3 hetesen már elkezdik kóstolgatni a szálas takarmányt is. Hogy nyugodt körülmények között fejlődjenek, a nyíregyházi állatkertben külön területet kerítettek el nekik, de ahogy felerősödnek, csatlakozni fognak a tenyészcsapathoz,  ami az új jövevényekkel együtt már 16 tagot számlál.

A borjak születése a természetben is ebben az időszakban történik, hiszen így a késő tavaszi, kora nyári állatok már elég erősek ahhoz, hogy csatlakozzanak csordájukhoz az őszi nagy vándorlások idején, ahol 15-65 km-t tesznek meg naponta.

_dsc2973.JPG

Patái szélesek, akár egy hócipő, így nem süllyed el a hóban és a mocsaras területeken. A hideg ellen vastag, sűrű szőrzet védi. Skandináviában a csordák pár száz állatból állnak, Észak-Amerikában ez az ötszázat is meghaladja.

A kicsik fején egy éves korban kezd el nőni az agancs, s ennél a fajnál – a szarvas félék között egyedül álló módon – mindkét nem viseli azt.

Az északi-sarkvidéki nomád népek számára a rénszarvas legfontosabb állat, a mi háziállataink sarkvidéki megfelelője. Több mint 3000 éve szelidítették meg, tejét, húsát, szőrét, agancsát is felhasználják, s teherhordásra is alkalmazzák.

A Pandarium tippjei: Ide kattintva tudsz nyíregyházi szállások között keresgélni, itt pedig a város honlapját találod.

Szeretnéd, ha eljutnának hozzád a hasonló hírek? Kezdd el követni a Pandariumot a Facebookon is!  

(fotó: Nyíregyházi Állatpark) 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása